top of page

הליכוּת וצפיפות

הֲלִיכָה

(שֵׁם עֶצֶם – נְקֵבָה)

  1. הִתְקַדְּמוּת ברגל; צְעִידָה

  2. טיול בצעדים מהירים, צעידה ספורטיבית.

הדמיית שדרה.jpg

המילה צפיפות מעוררת אסוציאציות שליליות, אותן אסוציאציות שהוחדרו לראשנו מתוך הבלבול שבין צפיפות גבוהה של יחידות דיור לבין אכלוס יתר של יחידות דיור. על אף הנטייה לחשוב על צפיפות = עוני, ג'ייקובס מזכירה כי מרכזי ערים שוקקים ומלאי אנשים מאופיינים, במלוא מובן המילה, בצפיפות. צפיפות כזו הנה חיובית והכרחית כדי להחזיר את ההמון לרחובות הערים המודרניות שהספיקו להתרוקן קודם לכן על ידי גישות תכנוניות, פוסט מלחמות העולם, של איזור.

בישראל, תפישה דומה החלה החל משנות ה-70, שהובילה ליצירת מטרופולין המורכב מיישובים פרבריים רבים המקיפים את ערי המרכז הגדולות והמשמעותיות. אלו הפכו למרוחקות מהמרכז, ועל כן מגמת הבעלות ברכב פרטי עולה. במקביל, ישראל מתמודדת עם מגמת גידול האוכלוסין שמביאה עמה דרישה גוברת למגורים. על פי התוכנית האסטרטגית לדיור 2017-2040, קבעה יעד בנייה של 1.5 מיליון יחידות דיור חדשות ולשם כך הוחלט על הגדלת הצפיפויות המתאפשרות במסגרתה, עד כדי הכפלת הצפיפות. מנהל התכנון מזהיר כי ללא התחדשות עירונית בהיקפים גדולים והתכנון לצפיפות, השטחים הפתוחים יאבדו והכלכלה הישראלית תפגע; עלייה חדה במחירי הדירות במטרופולין תל-אביב, עלייה ביוממות ובעומסי התחבורה, פגיעה במוביליות האוכלוסייה, פגיעה ביעילות הכלכלית של המשק ופגיעה בקצב הצמיחה.

לפיכך, אין זה מן הנמנע הצורך בתכנון לצפיפות. באתגר בינוי הערים בישראל לקראת 2040 חבוי הפוטנציאל ליצירת יצירת מרחב עירוני פעיל לאורך כל שעות היום, תוך נגישות מרבית לתחבורה ציבורית ולשירותים עירוניים. שכן הרציונל הוא שצפיפות גבוהה מובילה לשינוי התפיסה התכנונית כולה בעיר: עידוד עירוב שימושים בהיקפים גדולים, יכולת לתכנן מערכות תחבורה ציבורית יעילות יותר ועידוד הליכות מול צמצום השימוש ברכב הפרטי, לבסוף לייצר רחובות עירוניים עשירים, שוקקים ומגוונים.

[1] הליכה כספורט, הליכה כיציאה לטיול והליכה כחווית השוטטות. לקריאה נוספת ראו פרק "חווית השוטטות"

צורת ניידות בסיסית של בני האדם. בין סוגי ההליכות השונות[1], גי דבור (Guy-Ernest Debord, 1954) מייסד תנועת הסיטואציוניזם, כתב על הליכות כסחף (מצרפתית: dérive). דריב היא טכניקה של מעבר מואץ דרך סביבות מגוונות, ובעל קשר הדוק בין הכרה בהשפעות בעלות אופי פסיכוגאוגרפי לבין הפגנת התנהגות משחקית. פרקטיקת הסחף דורשת ויתור על הסיבות המוכרות לתנועה והתמסרות לדרישות השטח ולמפגשים שהוא מזמן. על פי תנועת הסיטואציוניזם, העיר חייבת להיוותר כמרחב המאפשר מגוון וחירות מוחלטים ומעודד ביטויים של דמיון, יצירתיות, משחק והרפתקה. זו עיר שמתנגדת למסלולים המוכתבים של האורבניזם המתועש מבית מדרשו של לה קורבוזיה, אשר עוצבה ממעוף הציפור בהתאם לציווי שלטון המכונית הפרטית.

מגמות התכנון המודרניסטיות הציגו נטישה של הערים הוותיקות והתחזקות של מגמת הפרוור, של התלות ברכב ושל האיזור (Zoning). כל פונקציה ממוקמת באזור אחר, דבר שמונע סחף דרך סביבות מגוונות בגלל הצורך בניידות ממוכנת. כמו כן, האיזור הביא להחלפת הרחוב המסחרי במרכז קניות והמכוניות החליפו את הולכי הרגל. במילים אחרות, הרחוב העירוני החל להתרוקן מפעילות אנושית ומרחבי הביניים שבין הפונקציות השונות מולאו במקומות חניה כפולים. כל אלו פגעו בצורה משמעותית באפשרות של תושבים לבסס את חיי היומיום שלהם על הליכה ברגל והולידו את היוממות.

למעשה, הסיטואציוניסטיים מבקשים לייצר פרקטיקה של הֲלִיכוּת, המוגדרת כתנאי סביבה המאפשרים הליכה מרובה. פרקטיקה שמתנגדת לפרבריות ויוממות ומושפעת באופן ישיר מעלייה בנגישות הרכב, בדומה לפרקטיקה שגם ג'יין ג'ייקובס מציעה (Jane Jacobs, 1961). ג'ייקובס מדברת על הליכה כפעולה אקטיבית המכוננת את המרחב הפיזי והקהילה המקומית ואת העיר בכללותה. בספרה ג'ייקובס הגדירה ארבעה תנאים ליצירת עיר רבגונית כאשר הטענה העיקרית הנה מגוון. מגוון של שימושים שימשכו את המשתמשים בכל שעות היממה; מגוון של צמתים המאפשרים בחירה בין מסלולי הליכה ומעבר מהיר; מגוון של בניינים, הן במגוון סגנונות וגדלים והן במגוון גילאים ומצב תחזוקתי, וזאת בכדי לשמר אוכלוסייה מגוונת; וצפיפות אוכלוסייה גבוהה כדי לייצר חיי קהילה וחוויה אורבנית שונה ודינמית לאורך שעות היממה ולאורך זמן.

 מעבר לפרק הבא באופן

א-לינארי | לינארי

bottom of page